igång sättning

Idag har jag börjat sätta igång Mistral efter två veckor vila, så det blev en liten skritt runda på 30 min och sen avslutade jag med att rida lite i skogen. Är jätte nöjd med passet då jag fick honom att gå i en mjuk låg form hela tiden, så det var en jätte bra start tycker jag.
Kommer väl bli att skritta nu i ca 4 dagar, och sen börjar jag trava lite. Så det kommer nog att bli bra.


Hemma

Nu är jag äntligen hemma igen efter en härlig bilresa i Sverige. Och med mig hem har jag några köp.
schabrak                               länntäcke                              grimma
jackson tröja                         jackson väst                            rid T-shirt                              rid T-shirt
Jag har haft en jätte bra resa, men har såklart saknat Mistral jätte mycket! Men Jag fick rida lite på min kompis häst i Skåne så det var tur så jag inte skulle längta för mycket att rida.
på bilden är det hästen jag red och min kompis:


pessoabett

har hittat en jätte bra text om pessoabett så tycker ni ska läsa den medans jag är borta, själv tycker jag att jag förstog mycket bättre om hur pessoabett fungerar.
För att ge er mer förståelse tänkte vi ladda upp en bra text som vi hittade via google, hittade dock inget namn på vem som skrivit den.
Många tror att pessoabettet är ett hävstångsbett - vilket är felaktigt. Pessoabettet har förvisso skänklar men ett hävstångsbett används med kedja vilket gör att det ger en hävstångseffekt, mycket logiskt. Hos pessoabettet å andra sidan finns det inget som stoppar ryttaren från att dra "för mycket". Den enklaste lösningen på det borde väl vara då att sätta på en kedja, eller hur? Dock är det som så att en kedja på ett pessoabett inte ger rätt verkan utan kedjan hamnar fel i jämförelse med exempelvis ett Pelhambett. Detta skulle då leda till en felplacerad kedja som kommer att klämma och nypa den tunna huden hästen har där.

Hur fungerar då ett pessoabett?
När du tar i tygeln sker detta: mundelen dras upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. Alltså:

Det trycker i nacken genom att sidostyckena kommer att spännas och för att undkomma det kommer hästen att vilja sänka huvudet (i hästens nacke finns det otroligt mycket nerver). Om man jämför just den delen av bettets påverkan med ett vanligt tvådelat där sidostyckena istället slakar när du tar i bettet är skillnaden stor. Pessoabettet trycks även upp mot gomtaket och uppåt mot hästens tänder (då den vanligaste konstruktionen är tvådelad), vilket gör att hästen vill höja huvudet. Pessoabettet ger alltså dubbla signaler.
Eftersom att det dessutom inte finns någon kedja dras bettet upp i hästens mungipa, utan någon begränsning. När detta sker kan hästen få sår- och tryckskador på gomtak, tänder och även mungipor. Nypskador är också väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Bettet är inte bra för tänderna på hästar därför att det rör sig så mycket i munnen och kan vid ett kraftigt/hastigt drag till och med slå sönder tänderna.

En annan väldigt viktig anledning till att inte vilja använda pessoabettet är den uteblivna eftergiften. Vid all sorts ridning vill man kunna ge hästen en belöning när den gör rätt i form av en eftergift, även i munnen. Med ett pessoabett går inte det eftersom att bettet är överrörligt. Utan en eftergift går hästen heller inte i en ärlig form. För att ge total eftergift på ett pessoabett måste man släppa ut tyglarna helt och hållet vilket torde vara väldigt opraktiskt. Detta kan du se på bilden ovan.

Hur reagerar hästen på detta?

Bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan bettets verkan och den kröker då på nacken. Att rida med ett pessoabett är som att skrika åt en döv. Varje hjälp du ger genom pessoabettet är betydligt större än du tror. Hästen kommer kanske till en början bli stum i munnen tills den slutligen väljer att "ge upp". För ryttaren kommer det knappt att kännas när man tar i tyglarna eftersom bettet inte har någon hävstång men för hästen känns det desto mer. Skulle man då ta tygeln till sig än mer så att man "har något i handen" kommer hästen ha hunnit känna bra mycket mer. Eftersom att hästen kommer att dra sig undan för bettet får man heller inte ett ärligt stöd på bettet.

Skulle man då väl byta bett är det inte ovanligt att hästen fått en "psykisk blockering" inför bettets inverkan. Antingen kommer hästen att vara så pass stum och "härdad" i munnen att ryttaren kanske väljer att betsla upp än mer eller så kommer den att gå undan även från det vanliga bettet av rädsla för att bettet kommer att trycka och göra ont. Hästen känns villigare och lydigare därför att den inte kan säga emot. Ju längre man använder ett pessoa, desto svårare blir det att betsla ner.

Förändringar som man kan se på en häst som rids på ett pessoabett, förutom det jag nämnt ovan, kan exempelvis vara att man märker av en förändring i hästens gångarter, hästen blir trippig i steget. Långa mungipor är också något man ofta ser hos hästar som rids på pessoabett just för att det inte finns något stopp. Många hästar springer även och gapar till bettet för att undkomma smärtan. Signalerna som ges till hästen från pessoabettet är konfliktartade som jag nämnt tidigare vilket ofta ger reaktionen hos hästen att den drar sej undan. Ofta ser man ponnyer/hästar som går bakom hand, med sänkt rygg och bakbenen "på andra sidan ridhuset" när det rids dressyr på bettet. Pessoabettet ger alltså spänningar i hästens kropp vilket aldrig är bra.

Vanliga funderingar

 


Men det är ju hästmänniskor inom eliten som rider på pessoabett? De kan ju inte ha fel!
Faktum är att de inte är allsmäktiga, de inom eliten. De kan göra sådana "enkla missar" som att sitta med felvinklade händer. Medaljer och berömmelse betyder inte per automatik att man vet allting eller tar till sig all kunskap som delges en. Jag tror själv att du när du läst om pessoabettet inte skulle vilja stoppa det i en hästmun ens för en dag.

Om jag sätter tygeln i den stora ringen då, borde det inte verka som ett vanligt bett då?

 

Nej, det gör det inte. Om du däremot skulle sätta både sidostycket på tränset och tygeln i den stora ringen får du däremot samma effekt. Fast det blir enbart rörigt och då kan du ju alltså lika gärna använda ett vanligt bett!

hälsosamt.


 


Och slutligen

 

 


Missbrukande av bett är aldrig bra men faktum är att pessoabettet aldrig är bra på grund av dess funktion och den reaktion och de skador det orsakar hästen. Ofta är det så enkelt som så att de som väljer att rida på pessoabett inte vet om dess funktion, man kan inte veta allt! En hästmänniska som förstått funktionen hos ett pessoabett skulle dock aldrig vilja stoppa det i en hästmun och jag hoppas att denna text givit dej den förståelsen!

 

bortrest

kommer nu åka iväg på semster där jag ska bila runt två veckor i Sverige, så kommer ev inte bli så mycket uppdatering. Hoppas ni överlever ändå. :)
Mistral står på sommarbete så han kommer stå där två/tre veckor till, så mina medryttare kommer kolla till honom.
en bild från förra sommaren på Mistral och mammas häst Nine.


?

vad tycker ni om pessoabett?


bilder

Var med min kompis Alice till stallet i dag och fotade när hon red Leopold. Blev att hoppa lite i skogen och sen avslutade dem på volten.


någonting jag vill ha

tycker denna tröja är grymt snygg, kommer från hööks och kostar 199 :-

tycker även denna hjälm är väldigt snygg den finns i dem flesta häst butiken finns på hööks och kostar 2840:-


jag tycker dem flesta säkerhets västar inte är så snygga och obekväma, men den här tycker jag både är snygg och bekväm. Skulle vilja ha den i marin.söta?sommarbete

Idag fick Mistral gå ut på dygnet runt bete, och där ska han stå i ca 4 veckor. Egentligen så skulle han inte behöva det eftersom han fick stå så mycket i vintras men jag ska ut och resa så det fick bli så. Men jag har ju mina medryttare som kommer skritta ut på honom ibland. :)


kommentar

Carro :) om vad tycker du?:
I vilket stall står Mistral?

Han står i ett stall som heter Kovik, kunde inte gå in på din blogg därför fick jag svara här. :)


vad tycker du?

Är med och tävlar om att bli veckans blogg hos http://aannaaw.blogg.se/. Så om ni tycker det här är en bra blogg, så snälla rösta! :)


ny header

Nu har jag gjort en ny header.
Vad tycks?

gamla:
nya:varför ska det vara så svårt

Är just nu på jakt efter ett par nya benskydd till Mistral, men tycker det är så svårt att hitta ett par fina för ett rimligt pris. Så om ni har tips på vart jag kan hitta ett par fina benskydd för ett bra pris skulle det vara jätte snällt om ni hörde av er.
Tycker dem här benskydden är väldigt fina enkla och bra, men tycker också dem ser lite plasttiga ut.
skulle också vara jätte snällt om ni gick in och röstade på mig som veckans blogg hos http://aannaaw.blogg.se/2010/july/finalister-i-veckans-blogg.html?_tmp=9419444f925bc542dc26a29722d8ad904938ea5c


rösta

rösta gärna på mig i husmanhagberg tävlingen:
http://www.husmanhagbergtavling.se/index.php?page=gallery&obj=3169
vore jätte snällt!


förändring

Tänkte visa er två bilder på mig och Mistral där man verkligen ser hur vi har utvecklas under ett år. Själv tycker jag att det är en väldigt stor skillnad, både på tekniken och på min sits. Kolla också på Mistrals kropp hur han har blivit mycket mer musklad och fått finare hull.
provridning:
ca ett år senare:


RSS 2.0


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!